Vättern

Nätverket Naturens rättigheter i Sverige

”Genom denna deklaration erkänner vi Vätterns oåterkalleliga rätt att existera, blomstra och utvecklas naturligt.”

Vättern är en älskad sjö, som ger dricksvatten åt hundratusentals människor och livsrum åt ännu fler varelser. Sjön hotas bland annat av föroreningar från gruvprojekt och försvarets övningsskjutningar.

Vi i nätverket för Naturens Rättigheter i Sverige undersöker hur det skulle se ut om Vättern fick rättigheter. Det har resulterat i en rättighetsdeklaration som är utgångspunkten för arbetet och som antogs av Earth Rights Conference 2019, där det även hölls en tribunal för Vättern. En arbetsgrupp har bildats med syfte att bygga en koalition för Vätterns rättigheter tillsammans med olika aktörer runt Vättern med deklarationen som underlag.

Är du engagerad kring Vättern eller vill bli det? Ta kontakt med Arci Pasanen.

 

DEKLARATION OM VÄTTERNS RÄTTIGHETER

Vätterns rättighetsdeklaration har utarbetats av Swedish Earth Right Lawyers, ett nätverk av jurister som är en del av Naturens Rättigheter i Sverige.

 

tribunalen

Under Earth Rights Conference 2019 hölls en tribunal för Vätterns rättigheter i samarbete med Global Alliance for the Rights of Nature. Tribunalen bedömde om pågående och planerade verksamheter kan innebära kränkningar mot sjön Vätterns rättigheter.

Senaste nytt

Dags för Naturens rättigheter i Konventionen för Biologisk mångfald!

Dags för Naturens rättigheter i Konventionen för Biologisk mångfald!

Självklart borde naturens rättigheter vara en del av Konventionen om biologisk mångfald på högsta policynivå. Så länge naturen är rättslös blir det omöjligt att nå CBD:s syfte. Tillsammans med Rights of Mother Earth i Schweiz har vi föreslagit ett tillägg till utkastet till strategisk plan. För att förslaget ska kunna antas som en del av planen måste det drivas av en av konventionens parter, dvs en stat.

läs mer
Ny aktör för naturens rättigheter

Ny aktör för naturens rättigheter

Nu är ekopedagogiska föreningen formellt bildad, och nyligen träffades styrelsen för att planera verksamheten. Naturens rättigheter finns med som en huvudfråga på agendan och även i stadgarna. Föreningens ordförande Pia Karlsson Rantanen berättar: - Att ställa om till...

läs mer
Boken ”Naturens rättigheter – att skapa fred med jorden”

Boken ”Naturens rättigheter – att skapa fred med jorden”

Ny upplaga, ny titel – och engelsk version på gång! Efter att den första upplagan sålt slut satsar förlaget på en ny upplaga av boken ”Naturens rättigheter - att skapa fred med jorden”. Vi är glada över att förlaget Roos & Tegnér har tagit detta beslut, det är en...

läs mer