Vättern

Vätterns rättigheter

”Genom denna deklaration erkänner vi Vätterns oåterkalleliga rätt att existera, blomstra och utvecklas naturligt.”

Vättern är en älskad sjö, som ger dricksvatten åt hundratusentals människor och livsrum åt ännu fler varelser. Sjön hotas bland annat av föroreningar från gruvprojekt och försvarets övningsskjutningar.

Vi i nätverket för Naturens Rättigheter i Sverige undersöker hur det skulle se ut om Vättern fick rättigheter. Det har resulterat i en rättighetsdeklaration som är utgångspunkten för arbetet och som antogs av Earth Rights Conference 2019, där det även hölls en tribunal för Vättern. En arbetsgrupp har bildats med syfte att bygga en koalition för Vätterns rättigheter tillsammans med olika aktörer runt Vättern med deklarationen som underlag.

Är du engagerad kring Vättern eller vill bli det? Ta kontakt med Arci Pasanen.

 

DEKLARATION OM VÄTTERNS RÄTTIGHETER

Vätterns rättighetsdeklaration har utarbetats av Swedish Earth Right Lawyers, ett nätverk av jurister som är en del av Naturens Rättigheter i Sverige.

 

tribunalen

Under Earth Rights Conference 2019 hölls en tribunal för Vätterns rättigheter i samarbete med Global Alliance for the Rights of Nature. Tribunalen bedömde om pågående och planerade verksamheter kan innebära kränkningar mot sjön Vätterns rättigheter.

Senaste nytt

Rättigheter handlar om respekt, inte förnuft

Lena Andersson skrev om Naturens rättigheter på DN:s ledarsida den 23 november (Om naturen ges rättigheter har även tumören rätt till ett värdigt liv). Toppenbra att frågan lyfts tycker vi, även om vi inte håller med om resonemanget. Här är en replik, skriven av...

läs mer